Juffure Village / Fort James

Juffure verkreeg zijn bekendheid gedurende de jaren ’70 met de publicatie van “Roots”, het boek van Alex Hailey. Dit dorpje was zo’n 200 jaar geleden de plek van de gevangenneming van Kunta Kinte door slavenhandelaren.
Tegenwoordig kunnen bezoekers een “Roots Heritage Tour” maken door het dorpje en ook het Museum of Slavery in het nabij gelegen Albreda bezoeken.

James Island is een zeer indrukwekkend eiland om te bezoeken. Het eiland ligt in de Gambia rivier, zo’n 40 kilometer verwijderd van Banjul. Ten tijde van de slavernij werd het eiland gebruikt als verzamelpunt voor de slaven die op het Afrikaanse vasteland gevangen waren genomen. Op het eiland werden de slaven een aantal weken gevangen gezet om hen voor te bereiden op de grote reis naar overzee naar diverse plantages in o.a. de Verenigde Staten, de Antillen en Suriname.
Dit voorbereiden gebeurde door op een zeer onmenselijke manier de slaven geestelijk en fysiek af te zwakken zodat er aan boord van de zeeschepen geen opstand zou uitbreken.
De ruïne van het door de Engelsen gebouwde Fort James staat nog steeds op het eiland en vormt een stille getuige van de verschrikkingen die daar hebben plaats gevonden.
In het dorpje Albreda, op het vasteland bij de aanlegsteigers voor de pirogues (kano’s) richting James Island, is een museum met objecten, verhalen en schilderijen uit de slaventijd. Zeer zeker de moeite waard!

Eén van de vele kanonnen op het eiland James Island
Slavernij op het eiland Het slavenmonument